torstai 23. helmikuuta 2017

Naapurivahti kertoo välittämisestäOnpa edellisestä kirjoituksesta vierähtänyt aikaa! Reipas kuukausi. Aiheita postauksille on pyörinyt päässä paljonkin, mutta tammikuussa sairastelut verottivat kirjoitusenergiaa (ja aikaa) ja tervehtymisen jälkeen on vaivannut kertakaikkinen kirjoitusjumi.

Kuukauteen on mahtunut monia asioita, joista olisi voinut kirjoittaa, ja osasta varmaan vielä kirjoitankin. Yksi aihe koski havaintojani naapurivahdista, jonka olen ilokseni huomannut toimivan maaseudulla edelleen. Vaikka talojen välillä on toisinaan välimatkaakin, laulavat Facebook-ryhmät ahkerasti havaintoja epäilyttävistä autoista tai oudoista kulkijoista. Rekisterinumerot on otettu talteen ja havainnoista ilmoitettu välittömästi poliisille.  Pienellä kylällä uudet kasvot havaitaan nopeasti ja epätavalliseen aikaan liikkuvat kulkijat rekisteröidään.

Huomasin taannoin toimivani itse samoin. Olin aamulla lähdössä töihin, kun kotitiellä tukkeena oli pakettiauto. Toinen pakettiauto ruksutti käynnissä viereisellä parkkipaikalla ja kuskit juttelivat aamun hämärässä. Kun tiellä olevan auton kuski huomasi minut, oletin hänen väistävän parkkipaikalle, mutta ei, hän siirsi autoa juuri sen verran, että minä pääsin livahtamaan parkkipaikan kautta ohitse. Katsoin taustapeiliin ja näin auton lähtevän ajamaan eteenpäin kotitietämme pitkin. 

Jokin kello kilkatti ja varoitusvalo helahti punaiselle oitis. Koitin sanoa itselleni, että nyt olet vainoharhainen, lopeta. Mutta ei, pakko oli kirjoittaa kotiin vielä jääneelle miehelle viestiä, että mitäs sinne tuollaisia autoja tähän aikaan ajelee, selvitäpäs. Hetken päästä sain töihin ilmoituksen, että luvallisilla ja toivotuilla asioilla olivat, naapuriin oli tehty kevyttä remonttia.  Hymähdin itsekseni, että vuoden kyttäyspalkinnon ehdokkaat taisivat saada juuri uuden nimen joukkoonsa, mutta samalla tunsin ylpeyttä siitä, että aito kiinnostus niin omaa kuin lähellä elävien yksityisyyttä kohtaan nosti päätään. 

Lähtökohtaisesti ihmiset välittävät nykyään liian vähän. Tai siltä ainakin tuntuu. Tosin Olkahisissa äidit pitivät samaan tapaan toisensa tehokkaasti ajan tasalla juuri Facebookin mammaryhmän kautta, ja tietotoimistona se oli esimerkiksi kaupungin verkkosivuja huomattavasti nopeampi. Tyhmyyksiä tehtailleet teinit saatiin tehokkaasti vastuuseen ja epäilyttävät havainnot raportoitiin sielläkin nopeasti. 

Mitä tiiviimpi yhteisö on, sitä enemmän sen jäsenet välittävät myös toistensa oikeudesta koskemattomuuteen. Niin olen itse kokenut. Kirjoitin aiemmassa postauksessa, että en suinkaan ajattele omankaan kotiseudun olevan lintukoto, niin naiivi en sentään ole. Mutta kyllä yhteisestä halusta suojella kylän turvallisuutta syntyy rintalastaan lämmin olo. 

Hyvästä tahdosta huolimatta, eräästä pihasta varastettiin auto (joka sittemmin onneksi löysi takaisin oikeille omistajilleen). Ambulanssia on tarvittu. Havaintoja hissun kissun ajavista ajoneuvoista on tehty (ja raportoitu). Viime viikonloppu kosketti kaikessa mustuudessaan varmasti myös täkäläisiä yhteensä kolmen alle 20-vuotiaan elämän päättyessä, 1 Nokialla, 2 Sastamalassa. Hulluja rattijuoppoja voisi aivan yhtä hyvin ajaa täälläkin. Ikäviä, surullisia ja ennen kaikkea turhia julmia asioita tapahtuu joka paikassa. Valitettavasti. 

Siitä huolimatta ja ehkä juuri siksi vieläkin enemmän, arvostan yhteisöllisyyden tuomaa turvaa ja voimaa. Yhteisesti arvokkaiden asioiden eteen ollaan valmiita tekemään työtä, uhraamaan aikaa ja näkemään vaivaa. Ja se on arvokasta. Jotain, josta kannattaa pitää kiinni. Jotain, jonka opettaa ylpeänä lapsilleen. Jotain, joka ei todellakaan ole itsestään selvää.  
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti