maanantai 17. huhtikuuta 2017

Painajaismainen muuttoViime syksynä blogaamista aloitellessani kirjoittelin uutta materiaalia keskimäärin kerran viikossa. Arjen kuorma oli silloinkin aika tapissa, mutta aikaa kirjoittamiseen kuitenkin löytyi, usein sunnuntaisin lasten mentyä nukkumaan. Nyt huomaan lipsuneeni kerran kuussa –rytmiin. Se harmittaa. Kirjoittaminen kun on minulle henkilökohtaisesti keino rentouttaa rasittuneita aivolohkoja. Kun työelämässä kirjoittamisen aiheet kytkeytyvät yrityksen ja liiketoiminnan ympyröihin, antaa blogaaminen vapauden kirjoitella tajunnan virtaa ihan siitä aiheesta, mikä milloinkin tärkeältä tai ajatuksia herättävältä tuntuu. 

Kevät on tuonut tullessaan kaikenlaista puuhaa. Sunnuntai-illatkin ovat kuluneet aivan muuhun kuin kirjoittamiseen.  On ollut menoja ja kivoja juttuja, mutta energiaa ovat imeneet nekin. Lisäksi erityisesti jälkikasvun pienempi edustaja on ollut kipeänä tuon tuostakin. Pitkäksi venyvät kirjoitustauot ovat myös itseään ruokkiva ilmiö. Kuukauden kirjoitusvälin kiriminen kirjoitusflowhun on vaikeampaa kuin viikon mittaisen tuumaustauon jälkeen. 

Pienten lasten äitinä olen tottunut siihen, että yöt kuluvat välillä pätkissä. Siinä olen kuitenkin onnekas, että kiireinen arki ja stressi eivät yleensä vie yöuniani. Päinvastoin, väsymys kamppaa vaakatasoon ja nukun raskaasti turhankin todentuntuisia unia nähden. Kaksi kertaa tämän kevään aikana olen nähnyt samaa painajaista. Uni on ollut niin elävä, että pystyn valveillakin palauttamaan sydänalaani unessa kokemani surun ja tuskan. Molemmilla kerroilla olen unessa tehnyt muuttoa pois nykyisestä kodistamme. Molemmilla kerroilla olen tuntenut musertavaa varmuutta siitä, että muutto on suuri virhe, jota en voi enää peruuttaa.

Ensimmäisessä unessa olimme ostaneet vaalean omakotitalon keskeltä uutta pientaloaluetta. Palvelut lähellä, lyhyempi matka töihin ja harrastuksiin, paljon lapsiperheitä, ja niin edelleen "järkisyitä" perusteluina muutolle. Unessa pakkasin lasitavaroitamme laatikkoon itkien. Muistan uuden talon tontin rajautuneen kuusiaitaa, jota ahdistavampaa kasvillisuutta sai siinä kohtaa hakea. Tuntui kuin vihreä muuri postimerkin kokoisen tontin ympärillä olisi tehnyt hengittämisestä hankalaa. Hoin yhtä paljon itselleni kuin miehelleni: tämän ei kuulu mennä näin! 

Toinen uni oli juonen kulultaan samanlainen kuin ensimmäinen. Tällä kertaa olimme muuttamassa tosi kauniiseen ja persoonalliseen taloon Nokialla. Talo kuuluu todellisuudessa eräälle ystävälleni, joka unessa oli muuttamassa meidän taloomme. Tiedän kyseisen ystävän pitävän talomme tyylistä varsin paljon, joten juoni ei ollut täysin tuulesta temmattu. Hänen talonsa on omaamme isompi ja jotenkin olin unessa perustellut itselleni vaihdon talon koolla ja palveluiden läheisyydellä. Tässä unessa kannoin jo laatikoita ystäväni neliöihin.  Yritin vakuuttaa itselleni, että vaihto oli perusteltu. Olisihan uusi residenssimmekin superkaunis. 

Silmät avattuani minun piti varmistaa, että olin edelleen omassa kodissamme. Huh, helpotus! Paha mieli väistyi kuitenkin hitaasti, sen verran voimakkaasti olin untani elänyt. Kovin levollisesta ja palauttavasta levosta ei siis voinut noina öinä puhua. 

Toivuttuani unen aiheuttamista sydämen tykytyksistä olin lopulta lähinnä huvittunut. Verrattain lyhyessä ajassa maalaisympäristöstämme on näköjään tullut minulle melkoisen tärkeä paikka, jos toistuva painajaiseni stressin keskellä on se, että joutuisin muuttamaan täältä pois. Ensimmäisiä postauksiani lukeneet ehkä muistavat, että arki maalla ei suinkaan ollut minulle vuosien unelmoinnin täyttymys tai itsestään selvä valinta. Enemmänkin voidaan puhua hypystä tuntemattomaan. Vieläkin koen olevani aika noviisi näissä ympyröissä. Juuri siksi oli niin pysäyttävää huomata, että mieli ja sydän ovat kotona juuri siellä, missä koti on kirjojen ja kansienkin mukaan.  Ihanaa!

Tänään  tuijotellessani taas seitsemän peuran ruokailevaa ryhmää takapihan pellolla pyykkejä rispustaessani, unet palautuivat mieleeni. Ajattelin, että juuri tällä hetkellä en keksi mitään rentouttavampaa asuinympäristöä kuin sen missä nyt olen. En koskaan väsy katselemaan eleanttien eläinten silhuetteja iltaauringossa tai aamu-usvassa. Se on aina yhtä sykähdyttävää. Vaikka kiire ei vielä hetkeen näytä hellittävän ja vuorostaan vanhempaa lasta on roudattava lääkäriin huomenna, tunnen palautuvani tässä maisemassa. Täällä on tilaa hengittää.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti