sunnuntai 4. joulukuuta 2016

Tuvan täydeltä joulumieltäSuoniemen maa- ja kotitalousseura järjesti Sarkolan kauniilla seurantalolla, Päivölässä, perinteiset pikkujoulut kyläläisille. Viime vuonna juhlat menivät meiltä ohi, mutta tänä vuonna tiesimme vuosittain järjestettävästä tapahtumasta jo hyvissä ajoin syksyllä ja ennen juhlia saimme postilaatikkoon ihan oman kutsunkin. Päivällä olimme käyneet Tampereen joulutorilla virittelemässä joulumieltä. Illalla istutimme lapset rattikelkan kyytiin, nappasimme taskulamput ja heijastimet mukaan ja tallustelimme koko perheen voimiin muutaman sadan metrin matkan Päivölään.

Tarjolla oli maukasta joulupuuroa ja ohjelmassa esityksiä, musiikkia ja tietenkin joulupukin vierailu

Vanhan ajan joulujuhla tunnelmallisessa Päivölässä keräsi kylän lapset ja aikuiset saman katon alle laulamaan joululauluja ja tapaamaan tuttuja.

Vahalahden koulun oppilaista tuli tänä vuonna levyttäviä artisteja, sillä  koululaiset julkaisivat joululevyn. Tähän mennessä jo 700 kappaletta myyneellä levyllä on myös aivan uusia joululauluja, joita kuultiin jo Vahalahden koulun 120-vuotisjuhlissa. Minä kuulin laulut live-esityksenä  ensimmäisen kerran nyt. Istuin eturivissä ja purin hampaita lujasti yhteen välttääkseni valtoimenaan virtaavan vesiputouksen. Erityisesti laulu, jonka aiheena oli lasten oma koulu liikutti minua valtavan paljon. Lautasliinan nurkkaan pyyhityt kyyneleet pysyivät jollakin tavalla hallinnassa, kun välillä kiinnitti huomion muualle. Juuri tuon laulun aikana kamerassani olikin paljon viritettävää.


Nuorimmaiseni piti huolta siitä, että kävin juttelemassa myös muiden paikalla olleiden kanssa, sillä ikiliikkujamme löytyi välillä seurustelemasta aivan tuntemattomien tätien kanssa, syömässä päiväkotikaverin Masaliisa-piirakkaa, napostelemassa suklaakarkkeja isompien tyttöjen kanssa ja leikkimässä ja juoksemassa saman ikäisen kyläläisen pikkupojan kanssa. Juhlan tähtiä olivat ennen kaikkea lapset, joten pieni meno ja hulina sopi toki tilanteeseen. Neuvonpito siitä, ettei esitysten aikana riehuminen ollut oikein suotavaa aiheutti eripuraa, kuten arvata voi. Lasten jännitys, odotus ja into loivat kuitenkin juhlaan juuri sellaisen tunnelman, kuin kylän omassa pikkujoulussa kuuluukin olla.

Tuvallinen kyläläisiä pääsi kuuntelemaan lasten esitysten lisäksi Tyrvään murretta yllätysnäytelmän muodossa sekä lauluyhtye Pisaraa. Koululaiset esittivät itse käsikiroittamansa näytelmän ja vielä ennen pukin vierailua ohjelmassa oli kolmas hauska kuvaelma, jonka roolivalinnat olivat näyttelijöille itselleenkin yllätyksiä. Kuusenhakureissusta kertoneen tarinan näyttelijäsuoritukset sekä ääniefektit improvisoitiin kertojan lukeman mukaan, ja lopputulos oli hulvaton.

Muutamat lapsista kävivät tasaiseen tahtiin ulkona etsimässä pukin menopeliä ja vakoilemassa, mistä suunnasta odotettu vieras oikein saapuisi. Pikkutontut odottivat malttamattomina sisällä ja kurkkinat ikkunoista nenänkuvat ikkunaruutuihin huurtuen.Vihdoin odotus palkittiin ja pukki saapui tuoden jokaiselle lapselle paketin. Meillä nuoremman paketista paljastui punainen kilpa-auto (Lauri-niminen), joka pääsi paluumatkalla mukaan rattikelkan kyytiin. Se oli saatava myös yöksi viereen. Lapsen jo nukahdettua yritin käydä ottamassa kovan muovilelun pois sängystä, mutta pieni nyrkki oli puristunut tiukasti uuden tärkeän aarteen ympärille.

Vanhemman paketissa oli punainen pehmoinen tonttumekko, joka otettiin yöpuvuksi. Sitä pidetään kuulemma 20 yötä, aina jouluun saakka. Varoittelin kyllä jo, että se lienee kuitenkin syytä välissä pestä, jotta on varmasti jouluna puhtaana.


Juhla loi joulumieltä ja aloitti ainakin meidän perheen joulun vieton toden teolla. Jouluvalmistelut voi aloittaa ihanissa tunnelmissa. Meillä joulu on yksi vuoden ehdottomista kohokohdista ja siitä aletaan yleensä tavalla tai toisella puhua heti juhannuksen jälkeen. Nyt kun ollaan jo näin lähellä itse aattoa, voin hyvillä mielin toivottaa kaikille muillekin ihanaa joulun odotusta!


Päivölää voi halutessaan vuokrata juhlatilaksi. Lisätietoa kannattaa vilkaista Sarkolan verkkosivuilta.
Koululaisten joululevyä itselleen haluava voi laittaa asiasta viestin esimerkiksi Sarkolan facebook-sivulle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti